דבר העורך
קוראת יקרה, קורא יקר
אינטר-עט
ARNONA
ממשיך לגדול הן במספר הכתבות והן במספר המנויים, והוא מתחדש בתכנים, בכלים ובצורה (אני מקווה ששמתם לב לעיצוב החדש). בגיליון זה מתפרסמת לראשונה כתבה מצולמת שכולה תמונות, כתבה על "ההגנה החוקתית על הקניין" המופיעה כקובץ של Acrobat Reader (למי שעדיין אין, שיוריד וייהנה), האינטרנט בשימוש המשפטן, המיסוי העירוני במקורות, על סופיות (?) שומת הארנונה, הטור של ד"ר אבי אלתר וצבי אלטמן, על הפשרת קרקעות מדינה, הומורסקה של עו"ד פוטשבוצקי, קטעים קלילים מפרי עטן של שלוש כותבות נפלאות, והומור של משלמי מס נדכאים.
ארנונה היא "מס"
שר האוצר הכריז על הארנונה העירונית כעל "מס" לעניין פקודת המסים (גבייה). המשמעות היא, שהרשויות המקומיות יהיו רשאיות מעתה לגבות את חובות הארנונה של נישומיהן בשלוש דרכים שונות: באמצעות הגשת תביעות משפטיות (אפשרות זו אינה פתוחה בפני המדינה בגביית חובות מסים), באמצעות גבייה מנהלית על פי פקודת העיריות, ומעתה גם באמצעות גבייה מנהלית על פי פקודת המסים (גבייה).
שתי הדרכים האחרונות דומות למדיי, וההבדל העיקרי הוא שבאמצעות פקודת המסים (גבייה) ניתן לעקל גם מקרקעין. פרנסי העיר ויועציהם המשפטיים לומדים עתה כיצד לעשות שימוש במכשיר החדש, ואילו סרבני המס "הכרוניים" עתידים ללקות בעוד מ(ל)כה.
נושא זה יהיה גם הנושא המרכזי של הכנס השנתי של עובדי מחלקת הגביה של הרשויות המקומיות. הכנס יתקיים בחודש יוני בנצרת עלית, ואם איני טועה, רשאי כל מי שחפץ להשתתף בו. הרשמה אצל סוני בנט במרכז השלטון המקומי.
הנדל"ן של רמת הגולן וירושלים
אחרי כשלון השיחות בין ברק לאסד נראה שהנדל"ן של רמת הגולן יישאר בידי המתיישבים, לפחות כל עוד אסד יישאר בחיים ובשלטון. כנראה שלא בוער לו לאסד לחתום על הסכם שלום עם ישראל, והוא מסתדר עם זה לא רע. ברק מסתדר עם זה פחות טוב, והזוכה העיקרי הוא ערפאת, שיכול להעלות את המחיר, כי ברק לא יכול להרשות לעצמו החמצה נוספת.
|
כחודש לפני כשלון השיחות בין ברק לאסד בלשכתו של קלינטון, נערך משפט ציבורי בנושא זה בבית הספר התיכון "בליך" ברמת חן. 53% מתלמידי השביעיות והשמיניות הצביעו "נגד" הסכם שלום הכולל החזרה מלאה של רמת הגולן. מר ברק, תתחיל להתחשב בתלמידי "בליך".
ונשוב לערפאת. אי שם בסמוך לראש השנה הוא עתיד להכריז, בהסכמת ישראל, על מדינה פלסטינית. הסכמי השלום שועטים קדימה במלוא הקיטור, והשאלה הגדולה היא - מה יהיה הפתרון המוסכם בקשר לירושלים?
בדיוק עכשיו ביקר האפיפיור בישראל, עבר בכל 12 התחנות שבהן עבר ישוע לפני 1967 שנה (הוא מת בגיל 33) וכל העולם הנוצרי צפה בתמונות של ירושלים. האם התזמון הוא מקרי? לא! אני צופה, שהעיר העתיקה תקבל מעמד בינלאומי, כדוגמת הקרקע של האו"ם, וישראל או מועצה ממונה בראשות ישראל יהיו אחראים לניהול. פתרון זה אינו עומד בסתירה להצהרות מנהיגי ישראל מאז שנת 1967 (שמתם לב לצירוף המקרים של השנה?) כי ירושלים היא בירת ישראל, כי היא לא תחולק, וכי העיר העתיקה לא תהיה בשליטה פלסטינית.
אשמח לקבל תגובות של קוראים לתחזיות אלו, ואני מבטיח לפרסמם בגיליון הבא.
רפורמה במסים
שר האוצר מאיים עלינו ברפורמה, הכוללת בין היתר מס עיזבון. אצים רצים להם בעלי הדירות ומעבירים אותם לצאצאיהם בטרם יעלה עליהם הכורת, בחזקת זריזין מקדימין. עוד כמה כתבות כאלה בעיתונות הכלכלית ומס הרכישה שמשלמים בשל אותן מתנות בחיים יאזן את תקציב המדינה ולא יהיה עוד צורך ברפורמה.
מס העיזבון הוא המצאה של הפרלמנטים שנבחרו על ידי הבוחרים העניים, ומטרתו העיקרית הייתה ל"הפקיע" את הנחלות מידי האצולה הפיאודלית, שכמעט כל הארץ הייתה בבעלותה (אנגליה, צרפת).
מס עיזבון ללא מס מתנות דומה למלכודת עם פתח רחב. מס עיזבון ומס מתנות גם יחד זו הזמנה לעשירי ישראל לייצא את אוצרותיהם מחוץ לישראל (חוץ מהנדל"ן כמובן).
כלכלת ישראל לא תתאושש בזכות המסים הללו, אבל אני צופה התאוששות כלכלית ניכרת לפרקליטים שיתמחו במסים אלו, התאוששות במספר התקנים במשרד האוצר, במספר השופטים, התאוששות כלכלית לעורכי הקורסים, ימי העיון וההשתלמויות המקצועיות (רצוי בחו"ל) כמובן על חשבון ההוצאות המוכרות למס הכנסה.
אני מציע לאוצר לשקול במקביל הטלת מס גולגולת, היטל שלום הגולן ואגרת חנקן (פי 4 יותר מחמצן).
שלכם ובשבילכם
הנריק רוסטוביץ
|