עמוד 22

גיליון מס' 7 מאי-יוני 2000      

אינטר-עט של דלא-ניידי ומיסוי מקרקעין      אינטר-עט ARNONA







הפורום של נדל"ן ומיסוי מקרקעין

אינטר-עט ARNONA משולב באתר המכון לחקר המיסוי המוניציפלי ובאתר המכללה הווירטואלית למקרקעין. בפעילות לימודית זו משולבים גם הקהילה של נדל"ן ומיסוי ב- IOL וכן הפורום של נדל"ן ומיסוי, שאייחד לו כאן מילים ספורות.

מאז הקמתו, הפך פורום זה למקור לימוד חשוב במיוחד תודות לחברים יקרים (עדי מוסקוביץ, מולי אופיר, דן ארטן, ואיתי כהן) ששוקדים לבקרו כמעט מידי יום, להשיב על שאלות, להגיב זה לתשובותיו של זה, ולהפתיע אותי בידע הרב שרכשו במהלך עיסוקם בסוגיות הנדל"ן והמיסוי ובמיוחד בסוגיות הארנונה העירונית.

תחת להכביר במילים מצאתי לנכון להביא כאן מובאה אחת מדיון שהתנהל בפורום - דבר דבור על אופניו, דברים בשם אומרם.


massage דן י. ארטן
קיזוז חובות ארנונה
האם יש למישהו אסמכתאות לעניין קיזוז חוב שהעירייה חבה לנישום בשל חוב עסקי, מחוב דמי הארנונה שחב הנישום לרשות. האם הקיזוז חוקי, ומה התנאים לביצועו ?


reply עדי מוסקוביץ
קיזוז
דן שלום,
לדעתי עו"ד שפיר מתייחס לסוגיה דומה בספרו, הייתי מציע לך לחפש שם. לדעתי הדבר ניתן ואף מבוצע בפועל כדבר שבשגרה (תשאל את מולי).
המקור הנורמטיבי לביצוע הקיזוז הוא בחוק החוזים, אולם יש לשים לב שחייבת להנתן הודעת קיזוז ושהסכום חייב להיות קצוב (כך זה תמיד לגבי תשלומי חובה).
יצוין, כי גם ההיפך אפשרי ולמיטב זכרוני יש על כך פסיקה ואף ניתן לקבל רשות להתגונן בתביעות חוב של רשויות מקומיות בטענת קיזוז שעילתה חוזית, אם מדובר בקיזוז סכום קצוב.
עדי


reply הנריק רוסטוביץ
אני מסכים עם אמ"א עדי
ואין לי הרבה מה להוסיף פרט לכך שאני פועל בשיטת קודם עושים ואחר כך שואלים למה. קזז גם קזז (זין סגולה ולא זין קמוצה [או שמא צריך לומר סגול ולא קמוץ]).
אל תחשוב האם מותר. חשוב איזה נימוק היית נותן כרשות מקומית התובעת חוב שקוזז או איזה נימוקים היית מעלה כרשות מקומית המתנגדת לצו מניעה מפני גבייה מנהלית בקשר לחוב שקוזז (נניח שלא כדין) כאשר אותה רשות עצמה אינה פורעת את חובותיה לאותו נישום.
אני לא רוצה לעמוד בנעלים כאלה, והמסקנה מובאת בפסקה השנייה.


reply מולי אופיר
למהלך חד-צדדי צריך עיגון
לאבירים היקרים
אני באופן אישי סבור כי על הרשויות לעשות הכל על מנת לעמוד בתשלומי הספקים במועד (אחת הדרכים היא להעמיק את הגביה) ולדרוש (ואולי אף להתנות) מהספק לשלם את תשלומי החובה המוטלים עליו ללא קשר לעבודות המוזמנות ממנו על ידי הרשות. פיגור גדול בתשלומי ספקים יוצר מצבי לחץ לקבלת עבודות נוספות כנגד קיזוזים.
עם זאת, קיזוז אינו יכול להיות ללא הסכמת שני הצדדים מחד, אולם אם טכנית, הוא מלווה בצו עיקול צד ג', אזי חוקיותו אינה מוטלת בספק.
רשויות רבות נוהגות לציין בהזמנת העבודה כי הרשות נתונה להן והספק מסכים לבצע קיזוז כספי כנגד השירות בעד תשלומי החובה המגיעים ממנו. ספק שקיבל הזמנה כזו ולא מחה, הרי שרואים בו כמסכים.
עם זאת, דרך זו, היא גם הדרך הנוחה ביותר עבור ספק שהוא חברה בע"מ לזכות את חובותיו עבור נכסיו הפרטיים - כל עוד לא ישונה הפורמט של פקודת הקיזוז ו/או לחילופין, תהיה תקפה רק בצירוף קבלה ממחלקת הגביה המפרטת בגין איזה נכסים בוצע הקיזוז. משמשת פעולה זו בהרבה מקרים להונאת מס הכנסה.
בברכה
מולי


reply עדי מוסקוביץ
קיזוז חוב פרטי כנגד חוב העירייה לבעלי החברה
מולי היקר,
קיזוז חוב ארנונה פרטי כנגד חוב הרשות לחברה מבוצע השקם והערב, אולם לא תמיד נערך רישום מתאים בספרי החברה, כך שנוצרת הכנסה "פטורה" ממס לבעלים - ומשום היישר לחוקי מע"מ ומס הכנסה. מכשיר זה הפך לכלי נפוץ של העלמת הכנסות, זאת הודות להתרחבותה של שיטת הקיזוז.
לי אישית ידוע על מכירת חובות ארנונה לספקים שלא יכלו לגבות חובות מהרשות המקומית, בדרך של התקשרות עם צד ג' וקיזוז מלוא חובותיו לרשות כנגד חוב הספק , בדרך המותירה עמלה נאה ל"מוכר החוב" החייב בארנונה.
מסתבר שהחיים בצל הרשות המקומית טומנת לנו הפתעות שיש בהם כדי להפוך את חיינו למעניינים יותר...
עדי


reply צבי אפרת
קיזוז חוב ארנונה פרטי מול חוב לחברה
הקיזוז למטרת העלמת מס מחייב מחשבה נוספת .
החברה מופיעה כ"זכאית" בספרי הרשות אם בעקבות חשבונית מס שהגישה או חשבונית עסקה (הרשות מנהלת פנקסים ?!). אם בעקבות הנפקת חש' מס הרי שההכנסה קיבלה ביטוי בספרי החברה (לא נדבר על ספרים כפולים וכיו"ב) ואז יש קושי להעלים. אם טרם הוגשה חש' מס, כאן המקום להזכיר שחוק מע"מ קובע שעוסק או מלכ"ר המשלם בעד תשומות חייב לדרוש חשבונית מס , ויראו אותו כאילו דרש אם ישלם בשיק למוטב.
הואיל והתשלום נעשה בדרך של קיזוז לא יצאה הרשות ידי חובתה ועליה לדרוש חשבונית מס. הסעיף הנ"ל מופיע בפרק הפלילי של החוק ובעל תפקיד בתאגיד נושא באחריות אישית לדרישת החשבונית. עובד הרשות עלול למצוא עצמו כמי שסייע להעלמה שהרי אין הרשות מסבה תשלומים?
לדעתי בדר"כ הקיזוז נעשה בשל הקושי לגבות מהרשות תשלומים וחוסר הרצון להתעסק בתביעות משפטיות עם נותן העבודה.
צביקה.


reply עדי מוסקוביץ
טוב שיש גזברים כמוך
משמח לראות שיש גזברים כמוך, יודעי דת(?) ודין. אני מסכים עם כל מילה שלך, למעט בעניין הוצאת החשבונית שיש בה כביכול למנוע העלמת מס. השיטה, לצערי, שהקיזוז הפרטי לא נזקף בספרים לזכות הרשות ובשלב פלוני של חיי העסק מתבצע ביטול יתרה באמתלה כלשהי. יש עוד שיטות פסולות.
עדי


reply מולי אופיר
פליאתני
לדעתי השיטה הרבה יותר פשוטה
א. מוציאים חשבונית.
ב. מקזזים ע"ח הבית
ג. רושמים את התקבול לזכות ארנונה.
רוב הנישומים לא מוצאים את ידיהם ורגליהם בתלושי הארנונה (וגם אם כן תמיד יוכלו לטעון כך) ולכן תמיד יוכלו להפיל "טעות" על מחלקת הגביה.





עד כאן להפעם.
ויתר קורות עם ישראל וארנונתו כתובים בספר דברי הימים בפורום של נדל"ן ומיסוי. בואו ולימדו.




המכון לחקר המיסוי המוניציפלי

פורום נדל"ן ומיסוי

המכללה הווירטואלית למקרקעין

קהילת הנדל"ן ב- IOL