עמוד 10



שנה שניה * גיליון מס' 9 ספטמבר-אוקטובר 2000

אינטר-עט ARNONA מגזין של נדלן ומיסוי מקרקעין




הארנונה בשנת 2001
האם צפוי משבר כספי ברשויות המקומיות ?

הספורט הלאומי החדש של הנישומים בישראל הוא לתקוף את תעריפי הארנונה, המטילים על הנישומים נטל כבד מנשוא. על מנת שלא אחטא בשפתיי, יש להדגיש, כי הכוונה היא לתעריפים מסוימים ברשויות מקומיות עתירות ארנונה בלבד.

מאת הנריק רוסטוביץ



שתי דרכים לתקיפה. האחת - תקיפה ישירה בעתירה לבית המשפט להפחתת תעריפים בלתי סבירים, והאחרת - הגירה לרשויות מקומיות דלות ארנונה, אשר שמחות לקלוט את עליית הנישומים עתירי השטח.

העיר העומדת בראשה של ההגירה השלילית היא תל-אביב, והסמן הימני של היורדים הם הבנקים, אשר מעבירים באופן שיטתי את הארכיונים שלהם ואת משרדי ההנהלה לערים אחרות בגוש דן כגון לוד, פתח תקוה, ורמת גן.

ראשי הערים עוסקים בשיווק

דבר חדש בא למדינה. כל נישום חדש בפוטנציה, המכריז ברבים על כוונתו לפתוח בישראל תעשיה עתירת שטח, משרדים או הייטק, זוכה לחיזורם הנלהב של ראשי ערים, המבטיחים לו את חצי המלכות, ולמצער - את מחצית הארנונה. זהו שם המשחק.

ואל יהא הדבר קל בעיניכם, משום שתמו ימי ההנחות בארנונה שראשי ערים הבטיחו לנישומים חדשים, ולא עמדו בדיבורם אם מחמת מצוקת התקציב ואם מחמת חוק הסדרים במשק המדינה, אשר שלל מהרשות המקומית את זכותה לחלק הנחות בארנונה (1993).

היום ברי לכל ראש של רשות מקומית, כי הגדלת תעריפי הארנונה הם מרשם בדוק לנכסים ריקים, בעיות גבייה, ועריקת חברות המוסיפות לעיר כבוד, ממון ותעסוקה.

בטרם אנתח תופעות אלה, אביא תקציר של מאמרים מהעיתונות, שהתפרסמו בחודשים האחרונים, ותחילה - רשימת המהגרים מתל אביב מאז חודש אוגוסט.

חברת הביטוח עילית יוצאת מת"א - שכרה 2,000 מ"ר בראשל"צ

מאת אלעזר לוין

חברת הביטוח עילית, מקבוצת כלל ביטוח, יוצאת מת"א. החברה שכרה ממשקיע הנדל"ן אריה פרשקובסקי קומה בת 2,000 מ"ר בבית המשרדים מ-1, ברחוב משה לוי, ראשון לציון מערב. היא תשלם 14 דולר למ"ר לחודש, צמוד למדד, בחוזה לטווח ארוך. כן שכרה 20 מקומות חניה. עילית תפנה בקרוב את משרדי ההנהלה המרכזית שלה, הנמצאים בכמה בניינים ברחוב לילינבלום בת"א, בשטח כולל של 1,800 מ"ר. אחד הבניינים נמצא בבעלות החברה, ויועמד למכירה. הנהלת עילית מסרה היום ל"גלובס", כי החליטה לעבור מת"א לראשל"צ נובעת מקשיי תחבורה וחניה בסיטי של ת"א, ובעיקר בשל הארנונה הגבוהה.

הכתבה המלאה


גם ההיי-טק בורח מת"א

עשרות חברות היי-טק מעדיפות לשכור משרדים בערי השדה, שמציעות לצד דמי שכירות וארנונה נמוכים יותר, גם קשת של פינוקים לעובדים

מאת אלעזר לוין

לא רק הבנקים וחברות הביטוח מתחילים לעזוב את ת"א, אלא גם חברות היי-טק. הידיעה ב"גלובס" אתמול, על חברת רד-קארפט שיצאה מת"א ושכרה 750 מ"ר בראש העין, היא רק קצה הקרחון. שורה של חברות היי-טק, תקשורת וסטארט-אפ גדולות, שכרו בניינים בערי הלוויין, תוך העדפתן על המטרופולין.

הכתבה המלאה


גם מוטורולה יוצאת מת"א: תשכור 50 אלף מ"ר בפ"ת

משלמת כיום 8 דולר למ"ר לחודש ארנונה, בעוד שבפ"ת עומדת הארנונה על 2-1 דולר למ"ר לחודש

מאת אלעזר לוין

הנהלת מוטורולה החליטה לצאת מת"א, אחרי שהתברר שקיים פער גדול בארנונה בין ת"א לערים אחרות. מוטורולה משלמת כיום 8 דולר למ"ר לחודש ארנונה, בעוד שבפ"ת עומדת הארנונה על 2-1 דולר למ"ר לחודש בלבד.

הכתבה המלאה


הבנקים נגד העיריות

הבנקים והעיריות מנהלים "מלחמת ארנונה" מזה שני עשורים. בתחילת המערכה זכו העיריות בכל הקרבות. עתה מתהפך הגלגל, והבנקים למדו מלקחי העבר שבמלחמה זו מנצחים מחוץ לכותלי בית המשפט

מאת עו"ד הנריק רוסטוביץ ועו"ד פנחס גלדקוב

במלחמת הארנונה שמנהלים הבנקים נגד העיריות, ולהפך, זכו הבנקים בקרב האחרון. משנת 2001 ואילך תפחית עיריית תל-אביב את תעריף הארנונה המוטל על המשרדים של הנהלות הבנקים מ-743 שקלים למ"ר לשנה ל-500 שקלים. במקביל יועלה תעריף הארנונה המוטל על סניפי בנק מ-743 ל-980 שקל למ"ר לשנה. ההפסד שעתיד להיגרם לעיריית תל-אביב נובע מכך, ששטחי המשרדים של הנהלות הבנקים בתחום שיפוטה גדול בהרבה משטחי הסניפים.

הכתבה המלאה

הערה - בנק דיסקונט היגר לרמת גן.


ועתה נפנה אל רשימת התובעים את הרשויות המקומיות בשלושת החודשים האחרונים.

הסוחרים בחיפה: נעתור לבג"ץ נגד הארנונה

מאת דוד חיון

לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים בחיפה מאיימת לעתור לבג"ץ נגד החלטת עיריית חיפה להעלות את מיסי הארנונה ב-1.2% מעבר לעליית המדד. בשבוע שעבר אישרו שרי הפנים והאוצר לעירייה העלאה חריגה של מיסי הארנונה, לעסקים ולמגורים, בדיעבד מתחילת השנה. בתוספת העלייה במדד - בשיעור 4.8% - יעלו מיסי הארנונה בחיפה בשיעור כולל של 6%. הארגונים הכלכליים בחיפה החליטו אתמול באספת חירום לעתור לבג"ץ, למתן צו על תנאי נגד העירייה.

הכתבה המלאה


חב' החשמל לבג"ץ: לשנות סיווג המיתקנים בארנונה ל"תעשייה"

מאת שמואל דקלו

חברת החשמל עתרה היום לבג"ץ כנגד שרי הפנים והאוצר בבקשה לשנות את סיווג מיתקני החברה לצרכי ארנונה. מדובר בשינוי תחנות כוח, תחנות מיתוג, תחנות משנה, קווי תשתית וחדרי טרנספורמציה ממשרדים, שירותים, ומסחר לתעשייה. החברה אומרת, כי נכסיה האמורים מחויבים על ידי עיריות חדרה, אשדוד, אשקלון, והמועצה האזורית גזר, על בסיס קטגוריה של משרדים, שירותים ומסחר, שהוא התעריף הגבוה ביותר שהחוק מאפשר. הסכום המרבי לגביה של משרדים, שירותים ומסחר הוא 272 שקל למ"ר, בעוד שלתעשייה הוא 117 שקל למ"ר. (בג"ץ 5937/00).

הכתבה המלאה


חברת החשמל לביהמ"ש: הקרקע מתחת לקווי מתח אינה חייבת בארנונה

מבקשת לבטל חיוב של 32 מיליון שקל ששלחה לה עיריית יבנה

מאת יצחק דנון

חברת החשמל מבקשת מבית המשפט המחוזי בת"א להורות על ביטול שלוש דרישות לתשלום ארנונה לשנת 2000 ששלחה לה עיריית יבנה בסך כ-32 מיליון שקל, בגין "קרקע תפוסה" המצויה מתחת לקווי מתח עליון וקווי חשמל ראשיים. חברת החשמל טוענת, באמצעות משרד עוה"ד ש. הורוביץ ושות', כי עמודי חשמל, קווי מתח להולכת חשמל והקרקע המצויה מתחתם הם מיתקני חיבור וקווי תשתית הפטורים מתשלום ארנונה. חברת החשמל טוענת, כי עיריית יבנה מבקשת להפוך את החברה למימון עיקרי של תקציבה השנתי, כך שהחברה תממן כשני שלישים מהכנסותיה הכוללות של העירייה מארנונה.

הכתבה המלאה


כללית תובעת 23 מיליון שקל מעיריית ת"א בטענה לגביית ארנונה לא חוקית

מאת יצחק דנון

שירותי בריאות כללית (לשעבר קופ"ח הכללית) הגישה היום לבית המשפט המחוזי בת"א תביעה בסך כ-23 מיליון שקל נגד עיריית ת"א בטענה, כי גבתה ממנה בניגוד לחוק תשלומי ארנונה על נכסים שבהם החזיקה בת"א. בתביעה, שהוגשה באמצעות עו"ד רונית פלג, טוענת התובעת כי היא פטורה מתשלום ארנונה כללית על פי פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פיטורין) מאחר שהיא עומדת בתנאי לקבלת הפטור והוא אספקת עזרה רפואית.

הכתבה המלאה


ח"כ פרוש לבג"ץ: להחזיר ההנחה בארנונה לבתי חולים ובתי כנסת

מאת שמואל דקלו

ח"כ מאיר פרוש עתר היום לבג"ץ בבקשה לבטל את הסעיף בחוק ההסדרים, המאפשר גביית שליש מסכום הארנונה מגופים ששילמו בעבר אגרת פינוי אשפה. לטענת פרוש, התקנות יוצרות אפליה אסורה והעדפה פסולה בין גופים ומוסדות ברשויות המקומיות.

הכתבה המלאה

הערת העורך. מי תופס טרמפ על מי - בתי החולים על בתי הכנסת או להיפך?

לעיריית תל אביב מותר לטעות

תקציב הארנונה של עיריית תל אביב הוא הגדול ביותר בישראל. אם כתוצאה מטעויות העבר ואולי גם מטעויות העתיד תפסיד העירייה 20 מיליון שקלים בשנה, היא תתגבר. זה רק אחוז אחד בתקציב הארנונה השנתית.

תקציב זה מתבסס על כך, שחלק ניכר מהמשרדים בישראל בחרו בתל אביב מטעמי יוקרה. עידן זה חלף. בשנים האחרונות נגס מתחם הבורסה ברמת גן בנתח נכבד של משרדים של פליטי תל אביב, למרות שאין הבדל גדול בתעריפים, ועם המהגרים היגרה גם האגדה שמשרד המכבד את עצמו חייב להתמקם בלב הפקק התל-אביבי בניגוד לכל הגיון פשוט.

הגל השני היגר להרצליה פיתוח למגינת ליבם של קברניטי הכרך, הגל השלישי מהגר לפתח תקוה, לראשון לציון, ולכל מקום שהנגישות אליו קלה, למרות שהוא לא בדיוק ליד המזרקה שבכיכר דיזנגוף.

לעיריית תל אביב מותר לטעות. היא תישאר הכרך המרכזי של קהילת העסקים בישראל, אולם לא היחיד.

הסמן הימני

הדברים הבאים אינם מיועדים, אפוא, לאוזני הקיסרות של תל אביב, כי אם לנסיכויות שסביבה, וגם לכל ראש של רשות מקומית באשר הוא שם, החפץ ללמוד מטעויות שעשו אחרים, וממדיניות חכמה ורחוקת-טווח של נסיכים שזכו בפירורים (שמנים למדיי) מהעוגה.

מקור העושר האנושי טמון בקרקע. היא מספקת לנו את יבולה, היא משמשת לבניית הקן המשפחתי, היא מאפשרת לנו לסחור בתוצרתנו, והיא מארחת אותנו בתרבות הפנאי. התועלת הכלכלית המופקת למשתמש בחסדים אלה מתחלקת בין שלושה - המשתמש עצמו, בעל ההון שקנה את הקרקע, והשלטון המספק לקהילה את צרכיה.

בעל ההון מקבל דמי שכירות, ואם ההון נלקח בהלוואה - משולמת תמורתו ריבית.

השליט מטיל תשלומי חובה שונים על הבעלים והמשתמשים בקרקע.

משק משוכלל מצטיין בכך שהחזקים (החכמים) שורדים ומתעצמים והחלשים (הטיפשים) נטרפים. אם בעלים של נכס יבקש דמי שכירות גבוהים מידיי - הנכס יוותר בשיממונו. אם הבנק יבקש ריבית גבוהה מידיי - ההון יישאר בכספת ולא ישא כל פרי. אם שליט לא חכם יטיל מסים כבדים מידי - הנישומים ימרדו: במהפכה אזרחית [בחירות], במרד מסים [מסיבת התה בבוסטון, חרם הטכסטיל בהודו], בשימוש מופרז במערכת השיפוטית [מספר עררי מס השבח הוא פי 10 ממספר ערעורי מס ההכנסה], בהגירה לטריטוריה של שליטים חכמים [ראה כתבות לעיל].

כאשר תעריף הארנונה הוא כמחצית מדמי השכירות - זוהי הפקעה למעשה של המקרקעין מידי בעליהם. קרקע היא פרה חולבת, אבל אסור למשוך בעטיניה יתר על המידה - חלב לא יוצא, והעטין מקבל דלקת.

האם צפוי משבר כספי ברשויות המקומיות ?

תלוי בחזון של ראש הרשות. מי שישכיל לפתח את המקרקעין שבתחום שיפוטו, יזכה לקבל נתח מהתועלת הכלכלית שתצמח לבעלים של הקרקע, ויזכה לנישומים מחייכים. מי שינסה לפתוח את בטנו של האווז שמטיל ביצת זהב אחת בשבוע, יקבל 3 קילוגרם בשר.






הפורטל לנדלן ןלמיסים בישראל