ד"ר רוסטוביץ, פייביש - חברת עורכי דין אודות ARNONA   אודות העורך ד"ר הנריק רוסטוביץ
 

ארכיון מגזין ארנונה 1999 - 2003
חיפוש
 
    אנציקלופדיה ארנונה   הפחתת חיובי ארנונה והיטלי פיתוח
    פקודת המסים (גביה)   הרצאות בארנונה   ספרים ומאמרים
    0 תגובות לכתבות מאז : 27/2/2024
גרסת הדפסה

חוב ארנונה לעומת כללי המשפט הציבורי

כאשר העירייה לא פעלה במשך שנים רבות כדי לגבות את החוב, הימנעות ממתן תעודה היא הפרת חובת תום הלב של הרשות והתנהגות בלתי סבירה ובלתי מידתית

מאת: ד"ר הנריק  רוסטוביץ, עו"ד  

25/12/2010

סיפור המעשה

חברת יצחק סולומון מכרה נכס מסחרי בחיפה. במשך כל תקופת הבעלות שלה בנכס, הוא היה מושכר לשוכרים שונים, אולם בפנקסי העירייה הוא היה רשום על שמו של מר יצחק סולומון. בגין הנכס נצברו חובות ארנונה, והעירייה התנתה את מתן האישור להעברת הנכס לקונה בסילוק החוב.

בשנת 1991 ניתן פסק דין נגד יצחק סולומון בגין חובות הארנונה שהיו אז, אולם העירייה לא פעלה לגביית החוב במשך כל אותן שנים, ולא ידעה להסביר מדוע היא חייבה בארנונה את מר סולומון ולא את חברת סולומון.

החברה עתרה לבית המשפט המחוזי בחיפה, והעירייה טענה כי מר סולומון, שנפטר בינתיים, וחברת סולומון חד המה, משום שמר סולומון היה בעל השליטה בחברה.

פסיקת בית המשפט

בית המשפט קיבל את העתירה ופסק כי מר סולומון וחברת סולומון הן ישויות משפטיות נפרדות. מאחר שהחוב הוא של מר סולומון ולא חובה של חברת סולמון אין לעכב את מסירת האישור להעברת הנכס של החברה לקונה הנכס.

 השופט רון סוקול
השופט רון סוקול

עוד פסק בית המשפט, כי חלפו למעלה משבע שנים ממועד התגבשות החוב, ולכן החוב התיישן ואינו בר תביעה. בית המשפט דחה את טענת העירייה, כי התיישנות זכות התביעה בבית משפט אינה מונעת ממנה לעכב את מתן האישור להעברת הבעלות בנכס. ברע"א 187/05 נסייר נ' עיריית נצרת עילית פסק בית המשפט העליון כי הרשות המקומית אינה רשאית לגבות חובות ארנונה שהתיישנו.

העירייה כפופה לכללי המשפט הציבורי ועליה לנהוג בסבירות, בתום לב, במידתיות ולהפעיל רק שיקולים ענייניים.

כאשר העירייה לא פעלה במשך שנים רבות כדי לגבות את החוב, הימנעות ממתן תעודה היא הפרת חובת תום הלב של הרשות והתנהגות בלתי סבירה ובלתי מידתית.

מהו האישור שהרשות המקומית נותנת לצורך העברת הזכויות בנכס?

לפי דיני המקרקעין, אחד התנאים להעברת זכויות במקרקעין ממוכר לקונה הוא המצאת אישור של הרשות המקומית, כי המוכר אינו חייב תשלומי חובה בגין הנכס הנמכר. תשלומי חובה הם ארנונה, אגרת מים, אגרת ביוב, היטל השבחה, היטלי פיתוח וכיוצא באלה.

כך למשל, אם יש חוב ארנונה של שוכר בגין הנכס, על הרשות המקומית לתת אישור שהבעלים אינו חייב, כי החוב אינו שלו.

כך למשל, אם לבעלים יש חוב לרשות המקומית בגין נכס אחר, על הרשות המקומית לתת אישור שהבעלים אינו חייב תשלומי חובה בגין הנכס שנמכר.

כך למשל, אם לבעלים יש חוב כלפי הרשות בגין חוזה, על הרשות המקומית לתת אישור שהבעלים אינו חייב, כי החוב אינו נובע מתשלומי חובה.

כך למשל, אם החוב בגין הנכס הוא של בעלים קודם, על הרשות המקומית לתת אישור לבעלים הנוכחי שהוא אינו חייב תשלומי חובה בגין הנכס.

בעקבות הלכת 'נסייר' של בית המשפט העליון, ניתן לומר, כי כאשר החוב של בעל הנכס בגין הנכס נוצר לפני 7 שנים או יותר, והרשות המקומית לא פעלה לגבייתו, עליה לתת אישור למוכר בדבר היעדר חובות למרות קיומו של החוב, כאשר זכות התביעה של חוב כזה התיישנה לפי דיני ההתיישנות.

________

עתמ 476-07-10 יצחק סולומון בע"מ נגד עיריית חיפה
בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים
השופט רון סוקול ניתן ביום 12.12.2010


תודה למי שיקליק על האייקון של פייסבוק


    תגובות   שלח תגובה >>
  1. חובת ההתישנות על חוק מס רכוש   מאת: אמנון לורי    3/1/2011









זכויות יוצרים   ד"ר רוסטוביץ, פייביש ושות' חברת עורכי דין   פורטל משפט מיסוי ונדל"ן