מעשה בחיילים
מעשה בחיילים בשירות חובה בצה"ל שהתגוררו במושב קדימה עם הוריהם. ההורים הודיעו למועצה, כי לכל בן חדר ייחודי משלו בבית, וכי לפיכך יש לחייב אותם בארנונה. מאחר שחיילים בחובה פטורים מארנונה, יש להעניק להם פטור כזה.
המועצה דחתה את דרישת ההורים, והם עתרו לבית המשפט המחוזי בתל אביב.
כבוד השופטת צפורה ברון פסקה, כי הרשות המקומית חייבת לרשום לפנייה את ההודעה על השכרת הנכס, אולם, אם מחזיק אדם למעשה בנכס באופן שאינו מפקיע את זכות החזקה של הבעלים, אין "הבעל" נדחק למקום שני.
ההורים החזיקו בנכס כולו בעת שבניהם עדיין לא התגייסו לצה"ל והם "המחזיקים" בנכס גם לאחר הגיוס. השימוש של החיילים בחלק מהנכס, לא הפקיע מההורים את החזקה שלהם גם בחלקים בנכס שבהם העותרים 3 ו- 4 השתמשו בעבר ומשתמשים כיום. ההורים לא הקנו לבניהם זכות משפטית שמכוחה הופקעה הזכות שלהם, והעתירה נדחתה.
תובנות
פסק הדין העלה בדמיוני מספר סיטואציות מעניינות, ואציג אותם בפניכם.
א. מר ראובני, נכה 100% בעל זכות לפטור מארנונה, שכר דירה בת 6 חדרים, הודיע לעירייה, וקיבל את הפטור המגיע לו. מקץ חודשיים הצטרפו אליו שלושת בניו הבוגרים על נשותיהם וטפם, וכן הוריו הקשישים. העירייה משיתה עליהם ארנונה, אבל הנכה מוכיח כי מגורי משפחתו לא הפקיעו מידיו את החזקה שהייתה לו משום שלא ערך עמם חוזה שכירות.
ב. משפחת שמעוני מתגוררת בדירה עם בתם רחל. בהגיעה לגיל 18 התגייסה רחל לצה"ל. הזדרזו מר שמעוני ואשתו זלדה והשכירו חדר בדירתם לרחל ומסרו לה חזקה ייחודית בחדר, וכן הקנו לה בחוזה השכירות חזקה משותפת במטבח בסלון ובשירותים. הסכם השכירות דווח לעירייה, ורחל ביקשה פטור מארנונה בגין חלקה השליש מהדירה.
ג. משפחת לוי מתגוררת בשכנות למשפחת שמעוני ביחד עם בנם יואב. יואב התגייס לצה"ל ושכר מהוריו את כל הדירה למשך 5 שנים. חוזה השכירות דווח לעירייה כדת, וזו נתנה ליואב את הפטור כדין. כטוב לבו של יואב בפטור, הוא התיר להוריו להתגורר בחדר השינה ואף להשתמש במטבח, ולעת מצוא אף בשירותים ובמקלחת. דבר המזימה נודע לעירייה, והיא שבה והשיתה את הארנונה על משפחת לוי. זו טענה, כי החזקה הבלעדית בכל הדירה ניתנה ליואב, וכי מגוריהם אינם מפקיעים ממנו את החזקה שיש לו כדת וכדין על פי הסכם שכירות מפואר.
ד. זרובבל, חייל בשירות חובה שכר דירה בת 4 חדרים, דיווח לעירייה וקיבל את הפטור. בחדר אחד התגורר בגפו, ובשלושת החדרים האחרים שיכן שלוש חברות - אחת בכל חדר, שנאמר: שהשמחה במעונו. הזדרזה העירייה ושלחה לבנות החביבות הודעות שומה של ארנונה, או אז טען זרובבל, כי מגורי שלוש חברותיו לא הפקיעו את החזקה מידיו, ולראיה - אלינור שלא ענתה על ציפיותיו הוחלפה באליזבת.
המלצה לרשויות המקומיות
אם מגיע פטור מארנונה על פי דין - תנו אותו ביד קלה, וקניתם עולמכם בשעה אחת. האלטרנטיבה לא תעשיר את קופת העירייה ותאבדו את עולמכם ברגע אחד.
_________________
עת"מ 1108/03 חנה דיטל ואח' נגד המועצה המקומית קדימה