מעשה שהיה כך היה
ששה אזרחים סיניים הגיעו לישראל על פי אשרה כדין לעבודה בחברת ש.א.מ מצנני מדבר בע"מ. מקץ חודשיים, הגיע צוות שוטרים לאתר בניה בבאר שבע ומצאו את הסינים עובדים בחברה אחרת.
ה"עבריינים" נעצרו ונערך להם "שימוע". פרוטוקול השימוע היה מסמך אחד שצולם חמש פעמים, ולא נמצאה בו ולו מילה אחת שנשמעת מפי העובדים הזרים. הפרוטוקול לא פירט אם קוימה שיחה כלשהי עם העובדים, באיזו שפה היא קוימה, האם נכח מתורגמן או היה "תרגום טלפוני" של מתורגמן אלום שם.
העובדים הובאו בפני בית הדין לביקורת משמורת שוהים שלא כדין, ושם מסרו כי הוא נוידו על ידי מעסיקם החוקי למעסיק חדש שלא בידיעתם. מחלקת ההגירה ערכה, לדבריה, שלושה ניסיונות לשלב את העובדים במקום עבודה אולם לא "מצאה" מעסיק שיסכים להעסיק אותם. בעקבות הכישלון, הוצא צו הרחקה.
פרקליט העותרים, שיש לו פחות כישורים ממחלקת ההגירה המוכשרת, הצליח למצוא מעסיקים אחדים שהסכימו בשמחה לקבל את העובדים.
פסק הדין
בית המשפט המחוזי, השופט ד"ר עודד מודריק, קיבל את עתירתם של העובדים ופסק:
"רב החשש שלי שרשויות השלטון נהגו עם העותרים האלה באורח הפוגע בחרויות היסוד של האדם...
השימוע שנערך לעותרים הוא מהלך נלעג שאינו יכול לעמוד באמות המידה המינימליות ביותר של עיקרי הצדק הטבעי. שכן, לא נשמעה בו גרסת העותרים והרישום שערך המשמע הוא "יצור סדרתי" של טופס שימוע הגובל בשימוש לרעה בכח המשרה...
חלה במצב דברים כזה על מדינת ישראל חובה מוסרית לאפשר לעובד הזר למצוא מקום תעסוקה חוקי אחר (גם אם נדרשים לכך נסיונות חוזרים ונשנים של חיפוש אחר מעסיק כזה) על מנת לאפשר לעובד להוציא את פרק הזמן המינימלי של שהות בישראל שיהיה בה כדי להרוויח את לחמו ולהחזיר את החובות הכבדים שאליהם נדרש כדי להגיע למדינת ישראל. זו בעיני דרישת מינימום כדי לשמור על כבוד האדם על חירותו ועל קניינו...
הדברים שכתבתי לעיל מראים לכאורה שחרותם של העותרים נשללה מהם בלא טעם ממשי לכך. אני סבור שעל המדינה לפצות כל אחד מהם בשיעור השווה למכפלה של שכר העבודה היומי של כל עותר במספר הימים שבהם הוחזק במשמורת."
האצבע הקלה על ההדק
פרשה עגומה זו צריכה להעלות סומק של בושה על פניו של כל אזרח ישראלי. אין מנוס מהמסקנה, כי הרגישות של עובדי מחלקת ההגירה ושוטריהם דומה לזו של פיל בחנות חרסינה.
במחי יד ניסו לנתץ חלום של שש משפחות חפות מפשע ומזדון, ולגרש מישראל עובדים שהשקיעו חיסכון של שנות עבודה אחדות בקבלת אשרה חוקית לעבודה בישראל ובהגעה אליה.
פקידים ושוטרים אלה מקבלים את משכורתם מקופת הציבור, כלומר, מכם וממני. אילו בידי היה הדבר הייתי מפטרם לאלתר, ומחייבם לשלם מכיסם פיצויים עונשיים לקורבנותיהם.
למען יראו וייראו.
צל"ש לשופט הנכבד, שהחזיר לנו צלם אנוש.