ערעורן של שתי נציגות משרדי ממשלה (משרד הפנים והמשרד לאיכות הסביבה) על החלטת הוועדה המקומית להתיר שימוש חורג במבנה המשמש קיוסק וכלבו על חוף הכנרת שמחזיקה בו המועצה האזורית עמק הירדן. מדובר במבנה שנבנה ללא היתר, לפני למעלה מעשרים שנה, וגם כעת לא ניתן להוציא לו היתר מכיוון שהוצאת היתר מחייבת תכנית מפורטת, וזאת טרם הוכנה ואושרה.
ועדת הערר קיבלה את הערר תוך כדי שהיא סוקרת את סעיפי החוק וקובעת שאין עסקינן בהקלה וכי "קיימות שתי אפשרויות למתן היתר לשימוש חורג - האחת היא לשימוש חורג מתכנית, דהיינו כאשר מתבקש שימוש החורג מהוראות תכנית או תקנה אחרת החלות על הקרקע. במקרה זה יש לבחון האם החריגה אינה מגיעה לכדי סטיה ניכרת מהוראות התכנית החלה."
"האפשרות השניה היא שימוש חורג מהיתר - דהיינו, כאשר ניתן היתר בנייה לצורך שימוש מסויים, התואם את הוראות התכנית, וכעת מתבקש שימוש שונה (התואם את הוראות התכנית). במקרה זה, הואיל והשימוש תואם את הוראות התכנית, אין מקום לבחינת השאלה האם נוצרת סטיה ניכרת, שכן לא קיימת סטיה כלשהי מהוראות התכנית."
המקרה דנן אינו נופל על אף אחת מההגדרות מכיוון שאין מדובר בסטייה מתכנית כי התכנית הרלוונטית (תמ"א 13) מתירה מבנים המשמשים קיוסקים על חוף כינרת (אך בכפוף לתכנית מפורטת שטרם הוכנה), ואין מדובר בחריגה מהיתר שכן היתר מעולם לא ניתן. לכן מסקנתה של הוועדה היא "משמתברר כי אין אפשרות להוציא היתרי בנייה, ברור כי לא ניתן להתיר את המבנה, קל וחומר לאפשר שימוש חורג בו, וטעתה הוועדה המקומית כאשר בחרה להתיר שימוש כזה", ודין הערר להתקבל.
ואנו שמקפידים לא לחטוא בלשוננו, חו"ח, לא נשאל אילו אותו המבנה נשוא הערר לא היה מוחזק על ידי המועצה האזורית עמק הירדן בכבודה ובעצמה, הייתה החלטת הוועדה המקומית אחרת.
__________
ערר 16/06 משרד הפנים ע"י נורית רוזנטל, המשרד לאיכות הסביבה ע"י דורית סלע נ' הוועדה המקומית לתו"ב עמק הירדן, מועצה אזורית עמק הירדן.
ניתן ביום 6.3.06 בוועדת ערר מחוז צפון.
יו"ר: עו"ד דרור לביא-אפרת.