עמוד 3



שנה שניה * גיליון מס' 13 מאי-יוני 2001

אינטר-עט ARNONA מגזין של נדלן ומיסוי מקרקעין




טיים שרינג

בעונת הקיץ החמה אנו מוצפים בהצעות לרכוש יחידות נופש (טיים שרינג) במלונות בארץ ובעולם. הזכות לבלות מידי שנה שבוע בדירת נופש נשמעת מפתה ומבטיחה. סוגיית הטיים שרינג מעלה גם את שאלת הסיכונים הקיימים ברכישת זכויות בדירות נופש.
טיים שרינג - עסקה כדאית או סיכון מיותר ?

מאת בתיה שורר



המוצר

המוצר שחברות הטיים שרינג מוכרות, הוא זכות השימוש בחדר או בסוויטה במלון, או בכפר נופש שמנוהל על ידי חברת ניהול. זכות השימוש ביחידת הנופש הוא לשבוע בשנה למשך 25 שנה ומעלה. למעשה מוכרים דירה אחת ל- 52 שבועות בשנה שמתחלקים בין 52 קונים שונים. מועד השימוש ביחידה נקבע מראש, ולפיו, בהתאם לעונה, נקבע גם המחיר.

עונת השיא היא "העונה האדומה", שנקבעת לפי מיקום היחידה - עונת השיא באוסטרליה אינה חופפת את עונת השיא בספרד. "עונה לבנה" היא ברמה בינונית, והעונה הזולה ביותר מכונה "העונה הכחולה".

גורם נוסף שקובע את מחיר היחידה הוא גודלה, ויש להזכיר שקיימים הבדלים משמעותיים במחירים בין מלונות טיים שרינג בארץ ובחו"ל.

קהל היעד ואופן המכירה

קהל היעד אליו פונים היזמים של טיים שרינג הוא זוגות נשואים בעלי הכנסה של 6000 ש"ח ומעלה, המתגוררים באזורים שנחשבים בעלי פוטנציאל כלכלי גבוה כמו רמת השרון, צפון תל אביב, ואיזורים מבוססים בערים הגדולות. מי שעונה על הקריטריונים הללו, מוזמן לפגישת מכירה באחד מבתי המלון.

בפגישה שנמשכת כשעה וחצי, מציעים לרוכשים הפוטנציאליים הצעות מפתות של נופש חינם באתרי הטיים שרינג בארץ ומחוצה לה. הפרזנטציה מלווה באגרסיביות שיווקית, אצל חלק מהחברות נאסר לעזוב את האולם לפני הזמן, וכך נוצר לחץ רב על המשתתפים לחתום על העסקה.

החברות מציעות מתנות כמו שבוע שהייה באחד מאתרי הטיים שרינג בארץ או בחוץ לארץ, והלקוחות הפוטנציאליים שמגיעים לשם נאלצים לצפות שוב בפרזנטציה בת 90 דקות ונחשפים לשיווק האגרסיבי הקשור בה.

המחירים

היחידה הזולה ביותר בחו"ל תעלה 3000$ לדירת סטודיו במדינה שאינה אטרקטיבית, ועד 20 אלף דולר ליחידה במלונות במדינה תיירותית, בעונה מבוקשת. בארץ, המחיר ליחידה נע בין 7000$ ועד 30-25 אלף דולר.

דמי האחזקה השנתיים המשולמים, גם אם לא משתמשים ביחידה, נעים בין 190 ל- 400 דולר בחו"ל, ובין 250 ל- 400 דולר בארץ. לזה יש להוסיף את הוצאות הנסיעה ליעד. מי שלא מעוניין לבלות את חופשתו כל שנה באותו המקום, רשאי להתחלף עם זכאי דיור אחרים. לשם כך, פועלות חברות לתחלופת נופש.

בארץ פועלת חברת RCI העולמית, שברשותה 75% מהשוק העולמי של הטיים שרינג, ו- 3,200 מלונות בעולם. גם חברת אינטרוול אינטרנשיונל מציעה לרוכשים 1,200 מלונות שמאפשרים לבעלי היחידות לנפוש בכל שנה במלון אחר בעולם.

רוכשי היחידה זכאים לחברות חינם בחברת התחלופה למשך 3 שנים, כשעלות התחלופה מגולמת בתוך המחיר לרוכש. לאחר 3 שנים, בעלי היחידה ממשיכים לשלם כ- 110 דולר לשנה דמי חבר, המחיר יורד ככל שהחוזה הוא ליותר שנים, ומגיע לממוצע של כ- 85 דולר לשנה. נוסף לכך, יש לשלם דמי תחלופה, שנעים בין 120 דולר אם מפקידים את היחידה בחברה ומקבלים אחרת, ועד 360 דולר אם בעל היחידה מבקש להחליפה מבלי להפקיד את שלו.

טיים שרינג בארץ

בארץ פועלים כ- 10 מלונות טיים שרינג, שמרביתם נמצאים באילת - קלאב הוטל אילת, קלאב אין, מרינה קלאב, רשת ישרוטל ומלון רדיסון מוריה. טבריה מיוצגת בקלאב הוטל, וירושלים במלון דייז אין, לב ירושלים ומלון רם.

כ- 35 מוכרי טיים שרינג בארץ מתרכזים בעיקר במכירת יחידות נופש במלונות בחו"ל בעיקר בדרום ספרד, בטנריף, בארה"ב, בדרום אפריקה, באוסטריה, בשוויץ ועוד.

תדמית גרועה

חלק מחברות הטיים שרינג אינן מקפידות על זכויותיהם של הרוכשים:

  1. העסקאות מבוצעות באמצעי שיווק אגרסיביים שגורמים ללקוחות לרכוש יחידות נופש מבלי שישימו לב לכל ההוצאות הכרוכות ברכישה.
  2. הלקוחות חותמים על הסכם הרכישה, מבלי שיתאפשר להם לקרוא ביסודיות את ההסכם עליו הם חותמים, או להתייעץ עם עורך דין.
  3. חברות הטיים שרינג מבטיחות תחלופה במלונות אחרים בעולם ולא תמיד יש ביכולתן לאפשר זאת.
  4. החברות אינן מאפשרות לרוכשים לבטל את החוזים תוך 14 יום. לפי דיווחי מעקבים של ארגונים להגנת זכויות דיירי הנופש, אין אפשרות לפרוש מחוזה הטיים שרינג, אלא אם הרוכש מוכן לשאת בהפסדים פיננסיים.

מסיבות אלו ואחרות, עדין חוששים במשרד התיירות להכיר במלונות הטיים שרינג כמלונות תיירותיים, מתוך חשד שמדובר בעסקים שאינם "כשרים" עד הסוף.

טיפים לרוכשי טיים שרינג

קיימות 2 שיטות לעגן את זכותו של הרוכש בנכס -

  1. זכויותיו של הרוכש מעוגנות בחוזה עם היזם בלבד.
  2. רישום הערת אזהרה בטאבו לפי החלק היחסי של הרוכש (בדרך כלל אחד חלקי 52), מה שהופך אותו לבעל זכות במקרקעין. הרישום מחייב אותו לשלם מס רכישה בשיעור של 5% מהיקף העסקה, בעוד שמעמדו כרוכש הוא חוזי בלבד, ואז לא מוטל עליו תשלום זה. רישום הערת האזהרה בטאבו מבטיח במידת מה את מעמדו של הרוכש בנכס.

כדאי לשים לב לדברים הבאים, לפני התקשרות בעסקה -

  1. פרוספקטים או מידע על נדל"ן לנופש חייבים להיות תמיד בהישג יד בשפה שהקונה מבין.
  2. חוזה הקניה צריך להיערך בכתב.
  3. החוזה והפרוספקט חייבים לפרט את השם ומקום מגוריו של המוכר ושל בעלי הנדל"ן, לצד תיאור מדויק של זכות השימוש ושל כשירות הבניין למגורים, כל העלויות של זכות השימוש והבטחה של המוכר שלא יתווספו הוצאות נוספות. כמו כן דורש החוק מסירת הסבר על זכות הערעור.
  4. עד תום מועד הערעור, אסור למוכר לדרוש תשלום וגם לא מקדמה, אלא אם היא משולמת לנאמן רציני.
  5. הקונה חייב לאשר בחתימתו את תאריך והמקום של חוזה הקנייה.

יש לבקש מענה לשאלות הבאות: מה קורה במקרה שבעלי הנכס פושטים את הרגל? מה חוסנו הפיננסי של הסוכן? היכן תתברר מחלוקת משפטית אפשרית?

העדר הכדאיות הכלכלית

הבה נניח, כי לרכוש טיים שרינג של שבוע "טוב" בקיץ במלון מפואר עולה 15,000 $, ושבוע "חלש" בחורף 10,000 $. מאחר שיש 52 שבועות בשנה, עולה כי לקנות "שנה שלימה" עולה 650,000 $ תמורת חדר אחד של 35 מ"ר !!! בסכום כזה ניתן לרכוש בית פרטי בשטח של 350 מ"ר.

ואכן, מקצת מהמחיר המשולם לחברה מיועד לרכישת החדרים, ומרביתו להוצאות השיווק והמכירה. המציאות הכלכלית היא, כי ניתן לרכוש טיים שרינג מיד שנייה בחצי מחיר, והצעות מכר מתפרסמות בלוחות של העיתונים היומיים. דא עקא, גם בחצי מחיר לא כדאי לקנות.

הרבה יותר פשוט לרכוש שימוש חד-פעמי של שבוע אחד מבעלי יחידות שלא מתחשק להם לנסוע בפעם הרביעית לטנריף או לאיי פיג'י, וניתן לרכוש שבוע כזה באמצעות אותם לוחות בעיתונים היומיים.

למה לקנות פרה שלימה אם רוצים רק ליטר חלב ???

_____________________

קישורים לאתרים של טיים שרינג בישראל ובעולם

club hotel dot org
club hotel
time sharing




recommend



אינטר-עט ARNONA עמוד השער של מגזין נדלן ומיסוי מקרקעין


הפורטל לנדלן ןלמיסים בישראל