בני זוג המוכרים שתי דירות שנרכשו לפני הנישואים
אינם פטורים ממס שבח
עמ"ש 1019/00 כהן נ' מנהל מס שבח*
העוררת הייתה בעלת דירה בטרם נישאה. גם לבעלה הייתה דירה בבעלותו לפני הנישואין. בהסכם ממון שערכו בני הזוג נקבע, כי הדירה שהייתה בבעלותו של כל אחד מבני הזוג, תישאר בבעלותו הבלעדית. לאחר נישואיהם מכר הבעל את דירתו. בגין המכירה לא שילם מס שבח הואיל ובארבע שנים שקדמו למכירה זו, לא מכר דירה אחרת בפטור ממס שבח. כעבור שלוש שנים ממכירת הדירה של הבעל, מכרה העוררת את דירתה.
המשיב סרב לפטור את העוררת מתשלום מס שבח בטענה, כי חל בעניין זה ס' 49ב לחוק מיסוי מקרקעין (פטור למכירת דירת מגורים מזכה) לפיו, מכירת הדירה של הבעל הייתה מכירה של "התא המשפחתי" ועל כן אינה זכאית לפטור.
טענות העוררת
1. הדירה של העוררת הינה בבעלותה הבלעדית ואיננה חלק מרכוש התא המשפחתי האחד.
2. העוררת מבקשת להסתמך על ע"ש 5958/98 בו נאמר, כי במקרה דומה, יש להתחשב בהפרדת נכסי בני הזוג בהסכם הממון על מנת להשתחרר מההנחה המשפטית שבס' 49ב. כמו כן, היות ומדובר בהנחה משפטית, היא ניתנת לסתירה במקרים מסוימים.
3. פרשנות לפיה יש לחייב את העותרת בתשלום מס, נוגדת את מטרת החוק ותכליתו.
טענות המשיב
על פי סעיף 49ב יש לראות בבני-זוג "כמוכר אחד", ולכן יש לחייב את העוררת בתשלום מס שבח. המשיב נסמך על עמ"ש 115/92 בו נקבע, כי סעיף 49ב הינו ברור על פניו ולא נתון לפירושים או פרשנות ולכן אין מקום להתייחס למטרת החוק או תכליתו.
הפסיקה
כב' השופט (בדימוס) י. בנאי פסק, כי הוראות החוק מחייבות קבלת גרסת המשיב. האמור בסעיף 49ב הינו ברור ומפורש, וממנו עולה, כי מכירת דירה בפטור ממס שבח על ידי בן זוגו של המוכר נחשבת כמכירה בפטור על ידי המוכר.
ע"ש 5958/98 עליו מסתמכת העוררת אינו רלוונטי לענייננו היות וענף המשפט העוסק בהסכמי ממון הינו ענף משפטי שונה מדיני המסים ומדובר בשני תחומים שונים. במקום שנקבעה חזקה משפטית, כפי שנקבע בס' 49ב, כי אז יש למלא לקיים ולפעול על פיה.
חוק יחסי ממון נחקק עוד בשנת 1973 ולפיכך עמד בפני המחוקק שעה שחוקק את ס' 49ב. אילו רצה המחוקק לסייג מקרה זה, היה קובע זאת מפורשות ומשלא עשה כן - יש לצאת מהנחה שהמחוקק לא רצה בקיום סייג זה.
הערר נדחה ביום 12.3.01. ב"כ העוררת: עו"ד י. כהן.
הדין
במקום ליגע אתכם במלים, אני מצרף את
הפרק השלישי
מספרי - הפטור ממס שבח לדירת מגורים בהוצאת אוריאן. אילו היו העוררים קוראים את הנאמר בו, לא היינו זוכים לפסק דין זה.
__________________
* תמצית פסק הדין מובאת באדיבות מס-פקס
|